Tootegrupid

Mis on psüllium ja kuidas seda kasutada?

16.06.2017
Mis on psüllium ja kuidas seda kasutada?

Võõrapärase nimetusega PSÜLLIUM ehk India teelehe kestad on väga tõhus looduslik kiudaine, mida kasutatakse nii toidutegemises kui ka toidulisandina. 

100 grammis psülliumis on kiudaineid keskmiselt 85 grammi, mis teeb sellest äärmiselt kiudainerikka lisandi. Psüllium aitab seedida, parandab soolte tervist ning alandab kolesterooli ja veresuhkru taset. Psüllium soodustab ka raua, kaltsiumi, C-vitamiini ning paljude teiste vitamiinide ja mineraalide imendumist. Seega sobib psüllium hästi neile, kes soovivad kaalu langetada, kel on probleeme seedimisega, kes soovivad organismi puhastada ja toetada. Psüllium tekitab kiirelt täiskõhutunde, sest see paisub kuni 20 korda. Seepärast on see ka väga hea siduv aine toidutegemisel. Sobib hästi segamiseks riisi- või mandlipiimaga, vadakusse, kisselli või magustoitude valmistamiseks. Madala süsivesikutesisaldusega toitumises kasutatakse seda siduva ainena küpsetistes. 

Psülliumi tarbimisega ei tohiks aga liialdada. Ühe söögikorraga ei tohiks täiskasvanu psülliumi tarbida rohkem kui 13 grammi.

Samuti ei soovitata psülliumi anda väikelastele ning eriti ettevaatlik tuleks olla raseduse ajal. Sooleummistuse, suhkurtõve ja ülitundlikusse korral peaks psülliumi vältima.